Prijzengeld in Formule 1: hoeveel is het?

How much is the prize money in Formula 1?
How much is the prize money in Formula 1?

De Formule 1 is wereldberoemd door zijn glans en glitter. Het trekt elk jaar miljoenen fans. Maar hoeveel geld is er in deze sport te verdienen? Wat krijgen de teams en racers? En wat is de totale som aan prijzengeld?

Als een top sportevenement, is het winnen hier lucratief. Maar wat zijn de bedragen?

In dit artikel gaan we kijken naar het prijzengeld in de Formule 1. We onthullen hoe het geld eerlijk verdeeld wordt. Ook kom je te weten hoeveel de teams precies krijgen. Ben je benieuwd? Blijf lezen en ontdek alle details!

Verdeling prijzengeld Formule 1

Het prijzengeld in de Formule 1 hangt af van de sportinkomsten van dat jaar. De FIA, de leiding van de motorsport, keert dit prijzengeld uit. Ze geven het aan de teams. Het geld is verdeeld in verschillende delen.

De eerste portie geld gaat naar Ferrari vanwege hun unieke bijdrage aan de sport. Ferrari is wereldwijd bekend. Ze zijn al lang actief in de Formule 1. Daarom krijgen zij meer dan andere teams.

Na de bonus voor Ferrari, verdelen ze het resterende geld. Ze doen dit in twee groepen: Kolom 1 en Kolom 2. Alle tien de teams in Kolom 1 krijgen evenveel geld. Dit maakt de competitie eerlijker.

In Kolom 2 hangt het geld af van de eindpositie van het team. Goed presterende teams krijgen meer geld. Dit moedigt teams aan om beter te presteren. Het maakt de sport interessanter.

Teams met een rijke geschiedenis krijgen nog een extraatje. Dit geldt voor teams die ooit echt succesvol waren. Het maakt de prestaties van teams over de jaren heen meer waard. En het werkt als motivatie voor alle teams.

Op deze manier wil de Formule 1 zorgen voor een eerlijke en motiverende verdeling van het prijzengeld.

Ferrari-bonus

Het Ferrari-team krijgt een speciale bonus. Dit is vanwege hun grote betekenis voor de Formule 1. Ze zijn het enige team dat niet één seizoen heeft gemist sinds 1950.

Ferrari heeft meer dan 400 miljoen fans over de hele wereld. Ze deden aan meer dan duizend Grands Prix mee. Voor hun rol en betekenis in de sport krijgen ze extra prijzengeld.

 • Formule 1 team van Ferrari ontvangt speciale bonus.
 • Ferrari heeft historische waarde voor de sport.
 • Ferrari heeft sinds 1950 aan ieder seizoen deelgenomen.
 • Ferrari heeft wereldwijd meer dan 400 miljoen fans.
 • Ferrari heeft aan meer dan duizend Grands Prix deelgenomen.
 • Ferrari krijgt naast hun deel van het prijzengeld ook een extra stukje van de taart.

Verdeling in Kolom 1 en Kolom 2

Na de Ferrari-bonus verdelen ze het resterende prijzengeld. Het geld gaat naar Kolom 1 en Kolom 2. In Kolom 1 krijgen alle tien teams evenveel. In Kolom 2 hangt het af van hun eindpositie.

Hoe hoger een team eindigt, des te meer geld ze krijgen. Dit heet de verdeling in het nieuwe Concorde Agreement. Nu zijn de verschillen tussen de teams kleiner.

Historische bonus

Teams die eerder veel succes hadden, krijgen een extra bonus. Dit is voor teams die al eens een constructeurskampioenschap wonnen. Ook teams die recent goed gepresteerd hebben, komen in aanmerking. De bonus hangt af van het aantal constructeurstitels dat een team bezit.

Deze bonus is een extraatje bovenop het normale prijzengeld. Het wordt verdeeld als de Formule 1 meer inkomsten heeft dan een vastgesteld bedrag. Ongeveer twintig procent van dat extra geld gaat naar deze teambonussen.

Geschatte bedragen prijzengeld

De bedragen van het prijzengeld in de Formule 1 zijn geheim. Maar we hebben wat schattingen. In 2023 zal het totale prijzengeld waarschijnlijk rond de 900 miljoen dollar liggen. Dit is wat de teams naar verwachting zullen krijgen:

 1. Red Bull: 140 miljoen dollar
 2. Mercedes: 131 miljoen dollar
 3. Ferrari: 122 miljoen dollar
 4. McLaren: 113 miljoen dollar
 5. Aston Martin: 104 miljoen dollar
 6. Alpine: 95 miljoen dollar
 7. Williams: 87 miljoen dollar
 8. AlphaTauri: 78 miljoen dollar
 9. Alfa Romeo: 69 miljoen dollar
 10. Haas: 60 miljoen dollar

Deze bedragen zijn schattingen. Ze zijn gebaseerd op teamprestaties van voorgaande jaren en mogelijke bonussen. Prijzengeld motiveert teams om hard te werken in de Formule 1. Het geld stelt hen in staat hun auto’s te verbeteren en toptalent aan te trekken.

Het geld dat elk team krijgt, kan per jaar verschillen. Dit hangt af van de sportinkomsten en de verdeling van het geld. Elke seizoen blijft het dus afwachten hoeveel elk team zal verdienen.

Conclusie

Het prijzengeld in de Formule 1 is doorslaggevend in de sport. Het wordt jaarlijks verdeeld onder de teams. Het is belangrijk te weten dat het geld naar de teams gaat, niet naar de coureurs.

Dit maakt het mogelijk voor de teams om hun auto’s te verbeteren en goede coureurs aan te trekken. De verdeling is ook eerlijk. Sommige teams krijgen extra geld vanwege hun geschiedenis in de sport.

Elk jaar verschilt het totale prijzengeld. Voor 2023 wordt verwacht dat ongeveer 900 miljoen dollar beschikbaar is. Red Bull zou het meeste kunnen ontvangen. Maar, er is nu een rechtvaardigere verdeling. Dit helpt kleine teams sterker te worden binnen de sport.

Comments

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

More in News

Daniel Ricciardo

Has Daniel Ricciardo Helped His RB Team In Any Way So Far?

Lest it is forgotten, Australian driver Daniel Ricciardo began his ...
Max Verstappen

Is Max Verstappen Making More Mistakes In 2024 Than He Has Previously?

After surprisingly missing out on the top step of the ...
F1teamsandcarstaketothehillclimbatthe2023festivalofspeed.ph.byjaysonfong.

Six Formula 1 Teams Confirmed To Attend The 2024 Festival Of Speed

Goodwood has today announced that six current Formula 1 teams ...
Helmut Marko

Helmut Marko On Red Bull’s Current Struggles

The 2024 car development saga appears to be an onerous ...
2024 Monaco Grand Prix, Saturday - Lewis Hamilton

Tension Building At Mercedes After Monaco Missteps

As Lewis Hamilton's claims in Monaco take on a new ...

Trending on F1 Chronicle